سمپاشی باغ ها، مزرعه ها، درختان، گیاهان و حتی ساختما ن ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که با دفع آفات و حشرات موذی می توان محصولات کشاورزی و باغات را حفظ کرده و در بالاترین کیفیت آن ها را عرضه کرد.
این امر موجب ارتقاع سطح بهداشت و و نابودی آفات گردیده و نقش بسیار مهمی در سلامت افراد، از طریق تامین بهترین محصول با بالاترین کیفیت را دارد. بدین منظور انواع دستگاه سمپاش مانند سمپاش دستی، سمپاش شارژی و سمپاش فرغونی ساخته شده است تا این فرایند را برای افراد به ویژه کشاورزان و باغداران آسان کند و این عمل را به بهترین نحو انجام دهد. در ادامه، یکی از انواع این دستگاه ها به نام سمپاش موتوری را به همراه ویژگی ها، مدل های مختلف و نحوه عملکرد آن ها به شما معرفی خواهیم کرد.
معرفی سمپاش موتوری
یکی از انواع دستگاه های سمپاش، دستگاه سمپاش موتوری (پشتی موتوری) یا اتومایزر است. همان طور که از نام این دستگاه که از مهم ترین ادوات و لوازم باغبانی ست، مشخص است، در طراحی و نوع سیستم سمپاشی آن، پمپ موتوری جایگزین پمپ دستی شده که به صورت دو زمانه و با دور بالا از طریق سوخت، پمپ را به حرکت در می آورد.
قدرت موتور دستگاه، میزان بازدهی و ظرفیت سمپاشی آن را تعیین می کند. اگرچه اصول ساختمانی و نحوه عملکرد دستگاه سمپاش موتوری شبیه به سمپاشی های دستی است، اما استفاده از آن آسان تر بوده و به دلیل وجود موتور در این دستگاه می توان عمل سمپاشی را با سرعت بیشتری انجام داد.
انواع سمپاش موتوری
انواع مختلف سمپاش موتوری را در صنعت کشاورزی می توان بر اساس اندازه، ظرفیت، قابلیت ها، قدرت موتور، میزان فشار و نوع مخزن آن ها به مدل های مختلف تقسیم بندی کرد. اما به طور کلی دو مدل از رایج ترین انواع دستگاه های سمپاش موتوری بر اساس نوع پاشش سم عبارت اند از:
سمپاش خرطومی
این دستگاه که یک سمپاش پشتی موتوری است، بیشتر برای سم های گردی مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه عملکرد سمپاش خرطومی با شکستن محلول و تولید سم با استفاده از جریان شدید هوا از طریق توربین نصب شده بر یک موتور دو زمانه صورت می گیرد.
پاشیدن سم به وسیله ی کلاهک موجود در انتهای لوله ی خرطومی این دستگاه کاملا قابل کنترل است. سوخت این دستگاه نیز بنزین بوده و موتور CDI (به روش تخلیه خازنی) دو زمانه ی آن برای زمین های صیفی جات و گلخانه ها مناسب است. با توجه به دو زمانه بودن موتور این دستگاه باید به ازای هر 10 لیتر بنزین، نیم لیتر روغن مخصوص به آن اضافه کرد و داخل مخزن آن ریخت.
سمپاش پشتی موتوری لانسی یا لانس دار
لانس سمپاشی قطعه ای در دستگاه های سمپاشی است که سم را به حالت های مختلف اسپری می کند. این قطعه بر اساس نوع سم و نوع محصول، مدل های مختلفی دارد. یکی از انواع دستگاه های سمپاش پشت موتوری، سمپاش پشت موتوری لانس دار است که از نوع سمپاش های محلول تحت فشار است.
لانس سم پاش قابلیت تغییر در زاویه پاشش و قطر قطرات را نیز دارد. با وارد کردن فشار به محلول سم توسط پمپ و عبور از سوراخی ریز به نام نازل، ذرات سم ریز شده و عمل سمپاشی صورت می گیرد. میزان پاشش سم توسط این دستگاه 0.1 تا 3 لیتر در دقیقه بوده و در شرایط مساعد می توان روزانه حدود 2 تا 3 هکتار را سمپاشی کرد. این دستگاه با کیفیت بالای سمپاشی به دلیل وجود قطرات ریز، از چکیدن مایع سم بر روی برگ گیاهان جلوگیری می کند.
سمپاش موتوری دستی
نوع دیگری از دستگاه سمپاش موتوری به نام دستگاه سمپاش موتوری دستی نیز وجود دارد که شبیه به دستگاه های پشت موتوری بوده و عملکرد مشابهی دارد. تنها تفاوتشان در مخزن و گنجایش آن هاست. مخزن دستگاه های سمپاش موتوری دستی گنجایش بیشتری داشته و بر خلاف دستگاه سمپاش پشت موتوری، نمی توان آن ها را بر پشت حمل کرد.
علت جابه جایی آن ها با یک یا دو چرخ نیز به دلیل همین امر است. لذا این دستگاه در دو نوع یک چرخ و دو چرخ وجود دارند: نوع یک چرخ آن، سمپاش فرغونی و نوع دو چرخ آن دستگاه سمپاش زنبه ای نامیده می شود.
سوخت مصرفی سمپاش موتوری
نوع سوخت اغلب دستگاه های سمپاش پشت موتوری از بنزین است که موتور با استفاده از آن می تواند پمپ دستگاه را به حرکت در آورد. با توجه به نحوه عملکرد دستگاه سمپاش پشت موتوری، پمپ دستگاه مایع سم یا گرد داخل مخزن را به افشانک منتقل کرده و آن را به صورت پودر از دستگاه خارج می کند.
در مخزن دستگاه سمپاش موتوری پشتی علاوه بر سم مایع، گازوئیل و یا سم گردی نیز می تواند ریخته شود. کشاورزان با حمل مخزن سم و موتور دستگاه بر پشت خود می توانند به راحتی از آن استفاده کنند و عمل سمپاشی را انجام دهند.
موارد استفاده و کاربرد دستگاه سمپاش پشتی موتوری بسیار زیاد است؛ این دستگاه به ویژه برای مزارع کوچک و باغ هایی با وسعت کم مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال، برای سمپاشی مزارع برنجی که وسعت کمی دارند، می توان از این دستگاه استفاده کرد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این دستگاه تعویض و تبدیل تفنگی آن به شعله افکن است که با استفاده از آن می توان علف های هرز، آفات و امراض را سوزاند و از بین برد. استفاده از این دستگاه به سمپاشی مزارع و باغ ها محدود نمی شود، بلکه با استفاده از این دستگاه می توان بیمارستان ها و ساختما های مختلف را نیز سمپاشی و ضدعفونی کرد.