ادویه تندوری و خواص آن:
تمام کسانی که به آشپزی علاقه دارند یا یک آشپز حرفه ای محسوب می شوند، می دانند دنیای ادویه ها به قدری بزرگ و شگفت انگیز است که حد ندارد.
در واقع، ادویه ها به این علت که می توانند طعم و عطر غذا را کاملا تغییر دهند، بسیار محبوب هستند. یکی از این دوستان خوشمزه ما ادویه تندوری است که این مطلب را به آن اختصاص دادیم.
ادویه تندوری چیست؟
ادویه تندوری (Tandoori) ترکیبی از ادویه هایی است که مخصوص استفاده به همراه یک تندور یا تنور گلی درست می شود.
تندور در واقع نوعی تنور استوانه ای است که در کشورهایی از جمله هندوستان، افغانستان و ایران استفاده می شود و سوخت آن اکثرا از ذغال و چوب است.
بنابراین، با توجه به این که همه در خانه خود یک تندور ندارند، خرید ادویه تندوری یا تهیه آن در خانه راه حل بهتری است.
برای خرید ادویه تندوری می توانید به اکثر فروشگاه های زنجیره ای شهر خود مراجعه کنید که بسته به شرکت تولیدکننده، طعم و اجزای تشکیل دهنده شان می تواند متفاوت باشد.
اگر این امکان را ندارید، فروشگاه های آنلاین معتبر و قدیمی مانند گیاهینه در بین محصولات خود این ادویه خوشمزه را نیز دارند.
اما، پیش از این که قیمت ادویه تندوری را از اطرافیان بپرسید یا به اینترنت مراجعه کنید، اجازه دهید روش تهیه آن را در خانه و خواص این ادویه را بررسی کنیم.
روش تهیه ادویه تندوری:
در تهیه ادویه تندوری همانطور که اشاره کردیم باید ادویه های مختلفی را ترکیب کنید که این ادویه ها ممکن است بسته به سلیقه افراد متفاوت باشند، ولی معمولا شامل سیر، زنجبیل، پیاز، فلفل کاین (نوعی فلفل هندی تند)، ادویه گرام ماسالا و گاهی سایر ادویه ها و افزودنی ها می شود.
این ادویه ها اغلب در هاون با یکدیگر خرد و ترکیب می شوند. ولی از هر ادویه باید چقدر استفاده کنید؟ می توانید از دستور زیر استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه ادویه تندوری:
این ترکیب ها را با یکدیگر ترکیب کنید و در یک ظرف که هوا وارد آن نشود، نگه دارید. این ظرف را در یک محیط خشک و خنک تا حداکثر 6 ماه می توانید نگهداری کنید.
کاربرد و موارد استفاده از ادویه تندوری:
افرادی که دنبال خرید ادویه تندوری هستند، از آن برای درست کردن غذاهایی مانند جوبه کباب استفاده می کنند.
بنابراین این ادویه در کشورمان به اسم ادویه جوجه کبابی نیز مشهور شده است. چون ریشه این ادویه در کشور هند است، از آن در پخت غذاهای تنوری استفاده می کنند.
یکی از غذاهای معروف مرغ تندوری است که برای تهیه آن مرغ را با ترکیبی از ادویه تندوری و ماست می پوشانند و سپس مرغ را در یک تنور بسیار داغ می پزند.
پوست مرغ به یک رنگ صورتی در می آید و طعم بسیار لذیذی دارد. برای پخت سایر غذاها مانند جوجه کباب، میگو، ماهی و گریل کردن گوشت نیز می توانید از این ادویه مقوی، معطر و خوشمزه استفاده کنید.
افرادی که چیپس خانگی درست می کنند، می توانند با اضافه کردن این ادویه به آن طعم متفاوتی به چیپس دهند.
خواص ادویه تندوری:
خرید ادویه تندوری با توجه به مزایای متعددی که دارد باید اولویت هر آشپز و افرادی باشد که به غذاهای تند علاقه دارند.
این ادویه مغذی ترکیبات مفید زیر را دارد:
فیبر:
در بین ترکیبات ادویه تندوری هل و فلفل سیاه دیده می شوند که هر دو سرشار از فیبر هستند. بعضی ادویه های دیگر مانند جوز هندی و میخک نیز مقدار فیبر بالایی دارند.
مواد معدنی:
زنجبیل و هل جزو ترکیباتی هستند که منگنز و مس زیادی دارند. در بین اجزای ادویه های موجود در این ادویه هندی مواد معدنی دیگری مانند آهن، کلسیم و منیزیم نیز دیده می شوند.
ویتامین ها:
در تهیه این ادویه از فلفل کاین (فلفل تند قرمز هندی) استفاده می شود که سرشار از ویتامین A است. میخک و هل نیز ویتامین C بالایی دارند.
ادویه تاندوری مزایای مختلفی برای سلامت انسان دارد که به چند مورد آن ها اشاره می کنیم:
اضافه وزن:
افرادی که چاق هستند باید خرید ادویه تاندوری را به فهرست خرید ماهیانه خود اضافه کنند، چون با مصرف این ادویه زودتر احساس سیری می کنید و جلوی پرخوری شما گرفته می شود.
یبوست:
ترکیبات ادویه تندوری همانطور که بالا گفتیم فیبر بالایی دارند، بنابراین به عبور مواد غذایی از طریق روده کمک می کنند و می توانند برای درمان یبوست مفید باشند.
سرطان: کپسایسین یک ماده شیمیایی داخل فلفل قرمز است که قدرت مبارزه با انواع سرطان ها را دارد. کپسایسین می تواند در سرطان های سینه و پروستات باعث مرگ سلولی شود.