اپلیکیشن زینگ | باربری آنلاین
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل

تماس تلفنی

دانلود زینگ
خانه اپلیکیشن زینگ سامانه صادرات و واردات فروشگاه خدمات اطلاعاتی
خدمات جانبی
تماس با ما
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل کشوری

تماس تلفنی

دانلود زینگ

جستجو
عضویت در سامانه صادرات، واردات، تجارت
گروه بازرگانی هومان پویان

افرادی که به کار نگهداری بلدرچین مشغول هستند معمولا به دو دسته تقسیم بندی می شوند: کسانی که فقط به کار تولید و فروش تخم نطفه دار ( برای استفاده در دستگاه جوجه کشی) این پرنده می پردازند، و در مقابل افرادی نیز هستند که به کار گوشتی کردن بلدرچین مشغولند.

شما باید قبل از شروع تصمیم تان را بگیرید، می خواهید فقط تخم بلدرچین عرضه کنید؟ یا می خواهید از بلدرچین جوجه کشی کنید و جوجه ها را پروار و گوشتی کنید؟ زیرا بلدرچین ها در نژاد های مختلفی وجود دارند و شما باید با توجه هدف خود نژاد های تخم گذار یا نژاد های گوشتی این پرنده را پرورش دهید.

بلدرچین

آشنایی اولیه با بلدرچین
بلدرچین پرنده ای با جثه ای کوچک است که قادر به پروازهای کوتاه و سریع است و مانند دیگر پرندگان از دانه و حشره و سایر موجودات ریز تغذیه می کند، البته جالب است بدانید که گونه های ژاپنی و معمولی بلدرچین قادر به پرواز در مسافت های طولانی هستند. و برای نگهداری آنها نیاز به قفس یا فضایی سر بسته می باشد.

بلدرچین ها نسبت به سایر پرندگان از مقاومت بالایی در برابر بیماری ها، سرما و گرما برخوردارند و در عرض شش هفته به یک پرنده بالغ تبدیل می شوند و میزان تخم گذاری این پرنده بیشتر از سایر پرندگان است به طوریکه میزان تخم گذاری آنها در سال به 260 عدد می رسد. یعنی هفته ای 4-5 بار تخم گذاری می کنند. سرعت رشد بالا و درصد تولید مثل بالای این پرنده، افراد زیادی را ترغیب به پرورش این پرنده کرده است. زیرا در پرورش بلدرچین دوره بازگشت سرمایه سریع و نرخ سود پرورش بلدرچین بسیار بالاست.
بلدرچین ها در نژاد های مختلفی وجود دارند که عبارتند از:

  • بلدرچین معمولی
  • بلدرچین ژاپنی
  • بلدرچین بریتانیایی
  • بلدرچین سفید انگلیسی
  • بلدرچین سفید آمریکایی
  • بلدرچین سینه سفید هندی
  • بلدرچین پوشالی
  • بلدرچین نیوزلندی
  • بلدرچین بارانی
  • بلدرچین هارلکوئین
  • بلدرچین قهوه ای
  • بلدرچین آبی
  • بلدرچین آبی آسمانی

بیشترین نوع بلدرچینی که در ایران پرورش می یابند نژاد معمولی بلدرچین و نژاد ژاپنی بلدرچین می باشد. این دو نژاد بیشتر جهت تخم گذاری پرورش می یابند، اگر قصد گوشتی کردن بلدرچین ها را دارید بهترین نژاد ها، بلدرچین سینه سفید هندی و بلدرچین سفید آمریکایی می باشد. ولی برای شروع بهتر است از پرورش بلدرچین معمولی کارتان را آغاز کنید. زیرا پرورش گونه های دیگر در بار اول کمی مشکل بوده و باعث می شود هزینه برگشت سرمایه در مدت زمان زیادی انجام گیرد.

بازار مصرف گوشت و تخم بلدرچین
خوشبختانه مردم ایران بیشتر از گذشته با خواص گوشت و تخم بلدرچین آشنا شده اند. و گوشت این پرنده را به گوشت مرغ ترجیح می دهند. زیرا تخم و گوشت بلدرچین دارای درصد بالایی آهن، پتاسیم، روی، منیزیم و انواع ویتامین ها می باشد. گوشتش لذیذ تر از گوشت سایر پرندگان است. برای بیماری های قلبی و آسم و از بردن سنگ کلیه و مثانه بسیار مفید است. بسیاری از رستوران های لوکس خریدار گوشت بلدرچین هستند، مردم زیادی برای گرامیداشت مهمانان خود از گوشت بلدرچین برای پذیرایی از آنها استفاده می کند.

بنا بر بازار مصرف و نوع فصل سال پرورش نوع بلدرچین متفاوت است، در برخی فصول مصرف گوشت بلدرچین بالاست و در برخی موارد مصرف تخم بلدرچین. شما باید با توجه به نیاز بازار مبادرت به پرورش نوع تخم گذار یا گوشتی این پرنده بنمایید.

توصیه اکید می شود قبل از شروع به تأسیس مزرعه، کاملا بازار این پرنده را بشناسید و برای خودتان مشتریان بالقوه جذب کنید. تحقیقات میدانی خودتان را کامل کنید و رقیبان خود را بشناسید. از اینجا به بعد توضیحات پرورش بلدرچین تخم گذار و بلدرچین گوشتی جدا از هم خواهد بود، شما نیز با توجه به هدف خود هر قسمت از مقاله را که مایل هستید، مطالعه فرمایید.

راهنمای پرورش بلدرچین گوشتی

در این مدل از کسب و کار هدف پرورش دهنگان بیشتر پروار کردن بلدرچین ها می باشد تا گرفتن تخم از آنها، البته هستند کسانی که هم بلدرچین ها را پروری می کنند و هم از آنها تخم می گیرد. در این صورت قضیه کمی پیچیده خواهد بود، چون برای این منظور باید از قفس های مکانیزه استفاده کنید. و باید الزاما نژاد های تخم گذار را پروری کنید. مانند نژاد ژاپنی و نژاد معمولی.
ولی اگر فقط قصد گوشتی کردن آنها را دارید و قصد کسب درآمد آنچنانی از تخم آنها را ندارید، نژاد سینه سفید هندی و نژاد سفید آمریکایی مناسب می باشد. در این روش نیازی به خریداری قفس هم نیست.

فضا و شرایط مورد نیاز برای شروع
برای شروع به پرورار کردن بلدرچین ها شما دو روش در پیش دارید:
- روش اول: تخم بلدرچین خریداری کرده و با استفاده از دستگاه های جوجه کشی بلدرچین از آنها جوجه کشی کنید و جوجه ها را پروار کنید و به بازار عرضه کنید.
- روش دوم: جوجه بلدرچین چند روزه خریداری کرده و در یک فضای سربسته اقدام به پرورش آن ها نمایید.

برای شروع کار روش دوم را پیشنهاد می کنیم، چون ابتدا باید به صورت تجربی با خلق و خو، طبیعت، بیماری ها و تغذیه این پرنده آشنا شوید، سپس کار خودتون را در سطح انبوه شروع کنید. در صورتی که این مرحله را پشت سر گذاشته اید، می توانید با خرید یک دستگاه جوجه کشی خانگی و یا حرفه ای تخم ها را تبدیل به جوجه کرده و آنها را پرورش دهید، زیرا در این روش میزان سوددهی شما بسیار بالا خواهد رفت. برای شروع دستگاه های جوجه کشی خودکار را پیشنهاد می کنیم چون این دستگاه ها قادر به جوجه کشی خودکار از تخم انواع پرندگان بدون نیاز به دخالت شما می باشد.

دوره جوجه کشی بلدرچین معمولا 17 روز می باشد، در طی این مدت شما می توانید فضای مورد نظر برای پرورش بلدرچین ها را آماده کنید، برای شروع می توانید از یک اتاق یا انباری استفاده کنید، این مکان باید بیرون از خانه باشد. چون پرندگان معمولا بوی نامطبوعی تولید می کند، مکان مورد نظر حتما باید دارای سیستم تهویه و سیستم گرمایشی و سرمایشی باشد، زیرا بلدرچین ها به گرما و رطوبت بسیار حساس هستند. برای شروع کار از یک فن برای سیستم تهویه می توانید استفاده کنید، یک هیتر ارزان قیمت و کولر ارزان می تواند سیستم های اولیه سرمایشی و گرمایشی شما باشد. بعد از مرور زمان می توانید محیط پرورش بلدرچین را بزرگ کرده و به صورت حرفه ای به این کار بپردازید.

شرایط نگهداری بلدرچین از بدو تولد تا بلوغ کامل 🥇
جوجه ها بسیار حساس و مستعد بیماری هستند، در این دوره باید آنها را تحت شرایط خاصی و داخل یک اتاق پرورش دهید.در نظر داشته باشید محیط نگهداری هم باید کاملا تمیز و بهداشت محیط رعایت شده باشد.

معمولا در هر متر مربع نزدیک به 40 جوجه بلدرچین می توان پرورش داد، برخی از پرورش دهندگان در هر متر مربع نزدیک به 60 الی 70 جوجه بلدرچین پرورش می دهند که این کار افزایش تلفات، بیماری ها و عدم رشد کامل جوجه ها را به دنبال خواهد داشت.

تا سه هفته اول دمای محیط جوجه ها باید 35 - 36 درجه باشد، برای این کار از لامپ مادر مصنوعی می توانید استفاده کنید. در 2-3 روز اول باید به آنها آب شکر بدهید و کم کم ظرف دان خوری و آب خوری را جلوی آنها بگذارید. تا دو هفته اول نور رسانی باید 24 ساعته باشد از هفته سوم به بعد می توانید نور رسانی را به 12 ساعت کاهش دهید. پس از بالغ شدن بلدرچین ها فضای پرورشی نیز باید افزایش یابد و در هر متر مربع حداکثر 10 الی 15 بلدرچین می توان جای داد، همانطور که اشاره شد تراکم بیش از حد بلدرچین ها بیماری هایی مانند مارک، کانیبالیسم و کوکسیدیوز را به دنبال خواهد داشت. ظرف دانخوری و آبخوری باید به اندازه کافی درمحیط قرار داده شود. معمولا بلدرچین ها پس از 6-7 هفته آماده فروش می شوند.

کانیبالیسم یا هم نوع خواری در بلدرچین
نگهداری و پرورش بلدرچین در تمامی سنین نیازمند مدیریت استاندارد می باشد. اگر از تغذیه جوجه غافل شوید پرنده به مرور زمان به بیماری کانیبالیسم مبتلا خواهد شد. بیماری کانیبالیسم یک نوع بیماری روانی بوده و به هیچ عنوان منشا ویروسی ندارد. ئر نظر داشته باشید که بیماری کانیبالیسم می تواند زیان بزرگی به گله شما وارد کند زیرا در این بیماری پرندگان اقدام به تغذیه از گوشت یکدیگر می شوند.

🐥 تغذیه مناسب بلدرچین ها
برای اینکه یک بلدرچین خوب پرورش دهید، نیاز است که بهترین غذا ها را برای او تهیه نمایید و این غذا باید شامل انواع مواد معدنی و ویتامین ها باشد. به ویژه در مورد جوجه ها باید این مورد رعایت شود چون هر گونه کمبود در مواد معدنی مانند فسفر، روی و کلسیم بسیار حساس بوده و باعث عقب ماندگی، کمبود وزن، عدم رشد پرها و مشکلات تنفسی در آنها می شود. در چند روز اول می توانید با مخلوط کردن مولتی ویتامین ها در آب آشامیدنی انها این کمبود را برطرف کنید. در مورد پرنده بالغ نیز باید این مورد رعایت شود. هر پرنده بالغ در روز 25-35 گرم غذا مصرف می کند. در نظر داشته باشید تغذیه مهم ترین عامل برای افزایش تخم گذاری پرنده نیز می باشد.

بلدرچین

معمولا برای بلدرچین ها دان های مخصوصی بسته به نوع گوشتی یا تخم گذار بودن آن تهیه می شود، که شما می توانید با کمک گرفتن از یک متخصص فرمولاسین آن را به دست آورید یا دان ها را از مراکز معتبر تهیه نمایید.

بیماری ها و خطرات تهدید کننده بلدرچین گوشتی
خوشبختانه بلدرچین ها در مقایسه با سایر پرندگان از مقاومت بالایی در برابر بیماری ها برخوردار است. ولی این بدین معنی نیست که این پرنده را به حال خود را رها کنید. رعایت موارد بهداشتی، ضد عفونی منظم محیط و پرندگان، پاکسازی مداوم فضولات، سیستم تهویه مناسب از عوامل بسیار موثری هستند که از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند.

با این حال توصیه می کنیم حتما بلدرچین ها را واکسینه کنید، از یک دامپزشک با تجربه جهت تامین واکسن ها کمک بگیرید، روش های واکسیناسیون آنها نیز به سه روش انجام می شود: مخلوط کردن واکسن در آب، اسپری و تزریق عضلانی. که روش اول مناسب می باشد. جوجه ها به دلیل سیستم دفاعی ضعیفی که دارند بیشتر خطر ابتلا به بیماری را دارند. از جوجه ها بیشتر مواظبت کنید، محیط آنها را همواره تمیز نگه دارید و هر گونه اشیای الوده را از دسترس آنها خارج کنید.

بیشترین بیماری هایی که یک بلدرچین ممکن است مبتلا شود، عبارتند از:

- انفولانزا
- نیوکاسل
- مارک
- تاول کف پا
- سالمونا
- برونشیت
کوکسیدیوز
کانیبالیسم
انگل
کچلی و بیماری های قارچی
و…

نتیجه گیری

برای شروع نگهداری بلدرچین گوشتی شما باید ابتدا مکان مورد نظر را به صورت کاملا استاندارد و بهداشتی و با هزینه اولیه بسیار کم آماده کنید. سپس اقدام به خریدن چند جوجه کنید (تعداد جوجه ها بسته به سرمایه شما متغیر است.)، سپس با رعایت موارد گفته شده جوجه ها را پروار کرده و کسب و کار خود را شروع کنید.حال که اطلاعات اولیه در مورد پرورش بلدرچین گوشتی کسب نموده اید می توانید با مطالعه پرورش بلدرچین گوشتی کسب و کار خود را شروع کنید.

راهنمای پرورش بلدرچین تخم گذار
بیشتر پرورش دهندگان بلدرچین ها را صرفا جهت تخم گذاری، پرورش می دهند. چون عقیده دارند هزینه گوشتی کردن بلدرچین ها بیشتر است و همزمان با برداشت تخم، بلدرچین ها به مرور مسن تر می شوند و قدرت تخم گذاری در آنها کم می شود. در این صورت می توان آنها را به عنوان بلدرچین گوشتی روانه بازار کرد. و از همه مهم تر دوره سوددهی پرورش بلدرچین تخم گذار زودتر است.

در مورد پروش بلدرچین تخم گذار به موارد زیر خواهیم پرداخت:
- فضا و شرایط نگهداری
- اهمیت تغذیه
- بیماری ها و خطرات احتمالی
- بسته بندی محصولات
- مجوز های لازم
فضا و شرایط نگهداری بلدرچین تخم گذار
برای شروع به تخم گیری از بلدرچین ها، بهتر است چند بلدرچین ماده بالغ و سالم را از افراد مطمئن و آگاه تهیه کنید و با خریداری یک قفس مکانیزه شروع به تخم گیری از آنها بکنید.

قفس های مکانیزه دارای ویژگی هایی هستند که باید شامل موارد زیر باشد:

- جنس استیل و ضد زنگ داشته باشد.
- مقاوم و محکم باشد.
- دارای مکانی برای ریختن دان باشد.
- دارای مکانی برای جمع شدن تخم باشد
- مناسب بلدرچین باشد( نه زیاد کوچک و نه زیاد بزرگ)
- پلاستیکی نباشد چون بیماری قارچی تولید می کند.
فضای نگهداری باید دارای سیستم تهویه قوی و مناسب باشد، چون پرندگان بوی نامطبوعی تولید می کنند.
سیستم گرمایشی و سرمایشی نیز مد نظر قرار بگیرد چون بلدرچین ها به دما حساس هستند و دمای محیط آنها همواره باید بین 20-21 درجه باشد. سیستم نور رسانی قوی نیز باید در نظر گرفته شود، چون بلدرچین ها در نور زیاد بهره وری بیشتری دارند. محیط آنها باید بدون استرس باشد. یعنی با صدا های مهیب و ترسناک، بهره وری یا میزان تخم گذاری آنها کاهش می یابد.

اهمیت تغذیه بلدرچین تخمگذار
کیفیت تغذیه پرنده بر میزان تخم گذاری او تأثیر بسزایی دارد، سعی کنید غذای بلدرچین ها را از مراکز معتبر تهیه کنید. تا از کیفیت آن مطمئن باشید. دان های مصرفی بلدرچین را خودتان نیز می توانید تهیه کنید البته این کار نیاز به تخصص دارد، اگر متخصص آشنا دارید می توانید فرمولاسیون دان بلدرچین را از او تهیه نمایید. حتما در نظر داشته باشید از دادن زیاد غذا به پرنده جلوگیری کنید زیرا در اینصورت پرنده اقدام به هدر دادن غذا یا دان می کند و این روش باعث می شود تا هزینه های ماهیانه افزایش داشته باشد.

بیماری ها و خطرات احتمالی
جهت بالا بردن راندمان کار و به دست آوردن حداکثر نتیجه اکیدا توصیه می کنیم که در محیط پرورشی پرندگان موارد بهداشتی رعایت شود. هم چنین ضد عفونی منظم محیط و پرندگان، پاکسازی مداوم فضولات، سیستم تهویه مناسب از عوامل بسیار موثری هستند که از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند. با این حال توصیه می کنیم حتما بلدرچین ها را واکسینه کنید، از یک دامپزشک با تجربه جهت تامین واکسن ها کمک بگیرید، روش های واکسیناسیون آنها نیز به سه روش انجام می شود: مخلوط کردن واکسن در آب، اسپری و تزریق عضلانی. که روش اول مناسب می باشد.

اغلب بیماری هایی که یک بلدرچین بالغ ممکن است مبتلا شود، عبارتند از:

- انفولانزا
- نیوکاسل
- مارک
- تاول کف پا
- سالمونا
- برونشیت

چگونه از جوجه بلدرچین نگهداری کنیم ؟
نگهداری از جوجه بلدرچین امری آسان بوده و می تواند یکی از بهترین روش ها برای تولید سود دهی و تولید ثروت باشد. بعد از آن که شما توانستید از تخم نطفه دار بلدرچین با راندمان بالایی جوجه کشی کنید نوبت به نگهداری و پرورش از این پرنده می رسد.

جوجه بلدرچین برای رشد، نمو و بالغ شدن نیازمند به چند هفته نگهداری می باشد که در مرحله اول شما باید جوجه های تازه از تخم خارج شده را به سالن یا مکان مناسب انتقال دهید. برخی از افراد حرفه ای بر این باورند که بعد از فرایند هچ، جوجه ها باید 24 تا 48 ساعت در داخل فضای بسته دستگاه بمانند تا کاملا خشک شوند. البته در این دوره جوجه ها از زرده جذب شده از تخم تغذیه خواهند کرد و به همین دلیل به آب و یا غذا احتیاجی ندارند. پیرو همین مطالب یکی از متخصص های فعال در زمینه جوجه کشی از بلدرچین به نام سرجست بیان کرد که نباید جوجه ها بیش از 12 ساعت در دستگاه باقی بمانند.

به نام سرجست برای ایجاد ایده آل ترین شرایط ممکن یک مکان ایده آل برای دستگاه جوجه کشی خود ایجاد کرده است.
سرجیست می گوید: از لحظه ای که بلدرچین ها به دنیا آمدن باید هر هفته 5 درجه از دمای محیط پرورش کاهش داده شود. در واقع این حالت ادامه تا دو هفته یعنی 14 روز ادامه پیدا می کند تا جوجه های کمی رشد کرده و قدرت کافی برای ادامه زندگی را داشته باشند.

اسکات هابر یکی از مزرعه دار های با تجربه کلمبیا بیان می کند که شما برای پایین آوردن هزینه ها ورساندن ان به حداقل می توانید خود اقدام به ایجاد یک مکان مناسب به عنوان (Brooder) برای نگهداری جوجه ها نمایید. برای این کار تنها کافیست تعداد 40 گالن خریداری کرده و یک لامپ حرارتی به آنها متصل کنید؛ در این حالت دمای محیط به 37 تا 38 درجه رسیده و جوجه ها برای جا به جایی فضای کافی در اختیار خواهند داشت.

اسکات هابر در ادامه بیان کرد که شما می بایست آب و غذای سرشار از پروتئین برای جوجه های خود تهیه کنید تا پاسخگوی نیاز های رشد آنها باشند. علاوه بر این او پیشنهاد می کند که بر روی آبخوری ها و دانخوری ها کاور یا درب های مخصوصی قرار داده شود تا افتادن جوجه در داخل ظرف عملاً غیر ممکن باشد. در این حالت امکان آلوده شدن ظرف آب یا غذا توسط مدفوع جوجه ها نیز تقریباً به صفر می رسد.

یکی دیگر از اقداماتی که در ادامه باید مد نظر گرفته شود قرار داده پنجره بر قسمت بالایی اتاقک است؛ چرا که جوجه ها بعد از گذشت 1 هفته تا 10 روز خواند توانست از قسمت سقف اتاقک خارج شوند.
باید جوجه بلدرچین ها تا 2 هفته در اتاقک نگهداری شوند؛ در ادامه می توانید آنها را به داخل قفس ها، یعنی جایی که بلدرچین های بالغ نگهداری می شوند انتقال دهید. چه در فصل گرما و چه در فصل سرما برای جلوگیری از وقوع هرگونه مشکل باید جوجه های کوچک از پرنده های بالغ جدا نگهداری شود. البته بعد از گذشت چند هفته شما خواهید تواسنت آنها را با هم در یک مکان قرار دهید.

سرجیست می گوید بلدرچین های بالغ ممکن است پرخاشگرانه با جوجه ها رفتار کنند؛ به همین دلیل باید تا 6 الی 7 هفته جوجه ها جداگانه نگهداری شوند. بعد از این مدت همه جوجه ها با پرنده های الغ در یک اندازه خواهند بود.

بلدرچین به دلیل ویژگی هایی دارد در مدت زمانی کوتاه از تخم خارج شده و برای مصرف گوشتی آماده می شود، از این رو می توان این استنباط را داشت که نگهداری از این پرنده های می تواند از هر لحاظ مقرون به صرفه باشد. در واقع بر اساس گفته های سرجیست بلدرچین ها بعد از 7 تا 8 هفته به عنوان محصول گوشتی آماده کشتار می شوند.

بسته بندی محصولات بلدرچین تخمگذار
بسته محصول فرایند نهایی هر واحد تولیدی و مهم ترین مرحله در هر واحدی می باشد. چون بسته بندی یک محصول تأثیر بسزایی در فروش آن دارد. کیفیت بسته بندی محصول شما به مشتری می فهماند که شما چقدر برای محصول خودتان و مشتری ارزش قائل هستید، شاید بارها با موارد این چنینی برخورد داشته اید.
در بسته بندی محصول موارد زیر را رعایت کنید:

- از قالب مناسب تخم بلدرچین استفاده کنید.
- قالب مورد نظر از کیفیت و مقاومت بالایی برخوردار باشد.
- برای تولیدی خود یک نام تجاری تعریف کنید.
- یک لیبل یا برچسب زیبا طراحی کنید. ( در داخل لیبل نام تجاری خود، شرایط نگهداری محصول، ادرس تولیدی، شماره تماس، شماره پروانه کسب، شماره پروانه بهداشت، علامت استاندارد را درج کنید.)
- لیبل ها را همراه با مهر تاریخ تولید و تاریخ انقضا بر روی قالب ها بچسبانید.

مجوز های لازم
شاید برای شروع کار نیازی به پروانه بهداشت و پروانه کسب نداشته باشید، ولی با پیشرفت کار و افزایش فروش اخذ این مجوز ها ضروری خواهند بود.حال که اطلاعات اولیه در مورد پرورش بلدرچین تخمگذار کسب نموده اید می توانید با مطالعه پرورش بلدرچین تخمگذار کسب و کار خود را شروع کنید.

کشتیرانی
حمل زمینی
وانت
حمل هوایی
نظر شما
فاطمه مشهدی:
من ۱۴۶ عدد بلدرچین دارم خیلی دوستشان دارم میشود بگین چکار کنیم که بچه کنند تخم میزارند ولی بچه نمی کنند چکارکنم
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)

عرفان علوی:
خب باید تخم ها بارور بشوند
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)

حسین قمی:
چجوری تونستی بشمری 146تا بودن؟؟
بنیامین:
سلام من 4 تا بلدرچین خریدم یه دونه معمولی و سه تا سفید هفته ای هم یک دونه تخم میزارند من چکار کنم که هر روز تخم بزارند
نام و نام خانوادگی:

شماره تماس (نمایش داده نمی شود):

کد امنیتی: captcha

متن پیام: (نظر شما پس از بررسی منتشر خواهد شد)


مطالب مرتبط:
مخفی کردن >>