در بین دستگاه های تراشکاری و فرزکاری صنعتی، دستگاه تراش چند کاره یکی از ابزار هایی است که می تواند به خوبی نقش دستگاه های مختلف را در کنار یکدیگر ایفا کند. با وجود این که این دستگاه نهایی ترین انتخاب برای برخی از کارگاه ها محسوب می شود، اما هنوز هم برخی دیگر در مورد کاربرد آن تردید دارند.
بنابراین ما تصمیم گرفتیم که این دستگاه را به شکل کامل معرفی کنیم و در مورد مزایا و معایب با آن صحبت کنیم.در نهایت شما می توانید با توجه به نقاط قوت و ضعف دستگاه تراش چند کاره برای خرید آن اقدام کنید یا از دستگاه های تخصصی در یک حوزه خاص استفاده کنید.
دستگاه تراش چند کاره چیست؟
دستگاه تراش چند کاره یک دستگاه پیشرفته و مدرن با قابلیت انجام چند کار به صورت همزمان است. اگرچه برای این دستگاه از لفظ دستگاه تراش استفاده شده، اما در کنار آن می تواند فرآیند فرزکاری و دریل کاری را هم انجام دهد و برای هر کدام از این وظایف، بخش های جداگانه ای در دستگاه در نظر گرفته شده است. این دستگاه چندکاره برای کارگاه هایی که با فضای محدود مواجه هستند و نمی توانند جابه جایی زیادی روی قطعه کار انجام دهند، مطلوب ترین گزینه ممکن است.
دستگاه چند کاره چگونه کار می کند؟
دستگاه تراش چند کاره با وجود اینکه روی یک بدنه اصلی و یک چارچوب اصلی قرار گرفته، اما برای هر کدام از وظایف آن محل مشخصی تعریف شده و به همین دلیل قسمتهای مختلف آن با یکدیگر متفاوت هستند. البته در این دستگاه یک موتور محرک، یک اسپیندل، تعداد محور های مشابه و همچنین یک اندازه میز استفاده شده است. جالب است بدانید که محدوده حرکتی دستگاه هم در همه قسمت ها با یکدیگر متفاوت نیست و در حقیقت، شکل ظاهری دستگاه ثابت است.
نکته ای که دستگاه چند کاره را برای اهداف مختلف مناسب می کند، بکارگیری بخش حرکتی و ابزار برشی متفاوت است. در واقع زمانی که ابزار برشی دستگاه تغییر میکند، دستگاه می تواند از وضعیت تراشکاری به وضعیت فرز کاری یا به وضعیت دریل کاری تغییر وضعیت دهد. حالا اگر شما به دنبال ماشین کاری روی یک قطعه خاص باشید و نیاز داشته باشید که هر سه فرایند را روی آن انجام دهید، می توانید به ترتیب از قسمتهای دستگاه چند کاره استفاده کنید و در همان لحظه کار مورد نظر را تحویل دهید.
انواع دستگاه تراش چند کاره
دستگاههای تراش چند کاره بر مبنای فاکتورهای مختلفی دسته بندی می شوند. اگر مطالب قبلی ما را در مورد دستگاه تراش مطالعه کرده باشید، متوجه هستید که فاکتورهایی مانند برند تولید کننده دستگاه، تعداد محورهای دستگاه، قدرت الکتروموتور، اندازه میز دستگاه، سرعت گردش اسپیندل و مشخصات فیزیکی و حرکتی دستگاه در این دسته بندی نقش دارند و معیار اصلی ما برای خرید دستگاه تراش محسوب می شوند.
اما مهم ترین فاکتوری که در دسته بندی این دستگاه ها استفاده می شود، اندازه دستگاه است. به عنوان مثال دستگاه تراش چند کاره 10030 به دستگاهی گفته می شود که فاصله بین مرکز های آن 1000 میلی متر و فاصله کارگیر تا روی بستر 300 میلی متر است.
مدل های دیگری از این دستگاه ها مانند دستگاه های تراش چند کاره 7533، دستگاه های تراش چند کاره 7025، دستگاه های تراش چند کاره 5042 و دستگاه تراش چند کاره 4042 هم در بازار وجود دارد. عدد اول در این مدل ها نشان دهنده فاصله بین مرکز های دستگاه بوده و عدد دوم هم معیار نشان دهنده فاصله کارگیر تا روی بستر است.
در این دستگاه ها مشخصات فنی دیگری هم وجود دارد که در خرید آن ها به شما کمک می کند. به عنوان مثال در بخش فرز و دریل، شما می توانید به فاکتورهایی مانند ماکزیموم ظرفیت دریل، ماکزیموم ظرفیت کف تراشی یا سطح تراشی، ماکزیموم ظرفیت بغل تراشی یا ته تراشی، سرعت اسپیندل، سایز مخروطی اسپیندل، حداکثر جابه جایی عمودی اسپیندل، و فاصله بین دماغی اسپیندل تا روی میز توجه کنید.
مزایای دستگاه های تراش چند کاره
طبیعتا قرار گرفتن چند ویژگی در کنار یکدیگر باعث می شود که دستگاه از لحاظ قابلیت های فنی در سطح مطلوبی قرار گیرد و امکان استفاده از آن در حوزه های مختلف وجود داشته باشد. بنابراین مزایای دستگاه چند کاره را می توان به موارد زیر ربط داد:
معایب دستگاه های چند کاره
با وجود اینکه دستگاه تراش چند کاره قابلیت های متعددی دارد و در حوزه های متفاوتی به کار گرفته می شود، اما هنوز هم متخصصین حوزه ماشینکاری در مورد استفاده از آنها به قطعیت نرسیده اند. از جمله توجیه این افراد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نکات مهم در خرید دستگاه تراش چند کاره
موارد مختلفی وجود دارد که شما به هنگام انتخاب دستگاه تراش چند کاره باید آنها را در نظر بگیرید. مهم ترین و اصلی ترین فاکتور، ابعاد دستگاه و محدوده حرکتی آن است. در حقیقت شرایط محورها و سرعت گردش اسپیندل و همچنین اندازه میز مشخص می کند که امکان استفاده از این دستگاه در چه حوزه هایی وجود دارد.
اینکه شما انتظار انجام چند کار همزمان از دستگاه را داشته باشید و از لحاظ فضای کارگاه محدود باشید، دلیل خوبی برای انتخاب دستگاه نیست و حتما ابعاد آن را در نظر بگیرید.اگر توجه کرده باشید دستگاه های سی ان سی تخصصی هستند. مثلاً دستگاه سی ان سی فلزات صرفاً برای کار روی فلزات و سی ان سی چوب تنها برای کار بر روی چوب طراحی شده است. بنابراین شما نمی توانید دستگاه های چند کاره را برای کار بر روی مواد متفاوت به کار ببرید و باید انتخاب مواد را با توجه به توانایی و ظرفیت دستگاه انجام دهید.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)