فرزکاری صعودی و فرزکاری معمولی دو روش رایج برای ماشینکاری روی متریال های مختلف هستند که هر کدام از آنها ویژگی های متفاوتی دارند. تفاوت اصلی این دو روش در رابطه با جهت چرخش ابزار برشی با جهت فید است. در روش ماشینکاری معمولی، جهت چرخش ابزار برشی با جهت فید یکسان است. این در حالی است که جهت چرخش ابزار برشی در روش ماشینکاری صعودی نسبت به جهت فید متفاوت است.
فرزکاری معمولی یک روش سنتی در برش کاری محسوب می شود که در جریان آن حرکت پیچ و مهره به سمت پایین است فکاری صعودی به عنوان یک روش ارجح در ماشینکاری شناخته می شود که برای نزدیک شدن به قطعه کار شناخته می شوند و یکی از راهکارهای ایده آل برای فرزکاری با راندمان بالا و جلوگیری از تولید حرارت در حین ماشینکاری است.
حالا با در نظر گرفتن ویژگی های کلیدی هر کدام در ادامه به معرفی هر دو مورد خواهیم پرداخت و در انتها خواهیم گفت که هر کدام برای چه نوع ماشینکاری بهتر هستند.
فرزکاری صعودی به عنوان یک روش مدرن و بهینه
در روش فرزکاری صعودی می بینیم که بین جهت چرخش ابزار برشی و جهت عید تفاوت وجود دارد و این منجر به ایجاد چند ویژگی جالب توجه در آنها می شود. این ویژگی ها عبارتند از:
فرزکاری معمولی به عنوان روش سنتی ماشینکاری
این روش فرزکاری از دیرباز در بین کارگاه های سی ان سی رواج داشته و معتقدند که این کار باعث می شود که سرعت برشکاری افزایش یابد. در چند سال اخیر ثابت شده که این روش استهلاک بسیار بالایی برای ابزار برشی دارد. اما در مورد ویژگی های اختصاصی روش فرزکاری معمولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
به هنگام انتخاب فرزکاری کدام یک را انتخاب کنیم؟
به طور کلی فرزکاری صعودی بهترین روش برای ماشینکاری قطعات و تولید قطعات ماشین آلات مختلف است، زیرا هم فشار وارده به لبه ابزار برشی را کاهش می دهد، هم سطح بهتری از خود بر جای می گذارد و هم در افزایش طول عمر ابزار برشی تأثیر گذار است. این در حالی است که فرزکاری معمولی بیشتر برای کارهای عمقی و سوراخکاری استفاده می شود و به همین دلیل وارد آمدن فشار برای آن یک ضرورت است.
تجربه ما نشان داده که اگرچه فرزکاری صعودی یک راهکار ایده آل و اصلی برای تولید قطعات ماشین آلات است، اما در برخی موارد فرزکاری معمولی در اولویت است. مثلاً اگر دستگاه شما با واکنش برگشتی مواجه نباشند، ماشینکاری معمولی برای برش دادن در حجم بالا انتخاب بهتری است و باعث می شود که ماشینکاری مورد نظر شما با سرعت بهتری انجام شود.
در ماشینکاری با راندمان بالا از کدام شیوه استفاده کنیم؟
در این شیوه ماشین کاری باید تمامی اصول از جمله انتخاب سرعت و فید و همچنین مسیر گردش ابزار برشی به شکلی انتخاب شود که بالاترین میزان برش صورت گرفته و در عین حال حداقل فشار به ابزار برشی وارد شود.
علاوه بر مواردی مانند تعداد شیار ابزار برشی یا زاویه شیار آن، مسلما انتخاب روش فرزکاری هم در نتیجه نهایی تأثیر گذار است. به عنوان مثال، در فرزکاری صعودی شما هم می توانید میزان تولید حرارت را به حداقل برسانید و هم مطمئن شوید که بدنه ابزار برشی حداقل سائیدگی را خواهد داشت. این یعنی شما برای یک دوره زمانی بلندمدت از ابزار برشی استفاده می کنید و هزینه کلی کار شما کاهش پیدا می کند.
اما در برخی موارد ما با پدیده هایی مانند بازگشت تراشه به محیط کار مواجه نیستیم یا پروژه کلی ما شامل سوراخ کاری و حفاری روی قطعه کار است. در این جور مواقع سرعت انجام کار در اولویت است و از طرف دیگر احتمال آسیب دیدن مته فرز سی ان سی هم به حداقل می رسد. بنابراین طبیعی است که گزینه نهایی ما فرزکاری معمولی خواهد بود. پس به عنوان توصیه نهایی سعی کنید که شرایط پروژه را در انتخاب نوع ماشین کاری در نظر بگیرید و احتمال آسیب دیدن ابزار برشی و افزایش هزینه ها کم شود.