تزریق و عمق نفوذ سوزن مزوتراپی
در مزوتراپی از سوزن های بسیار خوب برای تحریک مکانیکی پوست و تزریق مواد مغذی و درمانی به لایه میانی پوست (مزودرم) استفاده می شود و ایده پشت مزوتراپی این است که مشکلات اساسی مانند گردش خون ضعیف و التهاب که موجب آسیب پوست و مشکلات دیگری مانند ریزش مو می شوند، درمان گردند.
قبل از تزریق مزوتراپی، برای کاهش درد، از بی حس کننده های موضعی مانند لیدوکائین و یا EMLA استفاده می شود. عمق نفوذ سوزن مزوتراپی به نوع بیماری بستگی دارد:
برای تزریق در اپیدرم عمق نفوذ سوزن 1 میلی متر می باشد.
برای تزریق در ناحیه سطحی درم عمق نفوذ سوزن 2 میلی متر است.
برای تزریق به عمق درم عمق نفوذ سوزن به 4 میلی متر می رسد.
برای تزریق در ناحیه هیپودرم عمق نفوذ سوزن 13-6 میلی متر (درمان بافت چربی زیر پوستی) است.
مزودرم پوست
در مزوتراپی عموما تزریق مواد مزوتراپی و کوکتل های مخصوص به لایه میانی پوست یا همان مزودرم پوست انجام می شود. در روش مزوتراپی ایجاد سوراخ های ریز در پوست خودش موجب تحریک مکانیکی کلاژن و الاستین پوست شده و از طرفی موجب افزایش گردش خون در آن ناحیه می گردد و خود خاصیت درمانی دارد، سپس تزریق داروها و مواد مغذی نیز موجب تحریک شیمیایی می گردد و به این ترتیب است که پروسه مزوتراپی خاصیت درمانی خود را اعمال می کند.
انواع روش تزریق در مزوتراپی
سه روش تزریق در مزوتراپی وجود دارد:
روش اول استفاده از دستگاه مزوگان (به این روش مزونیدلینگ گفته می شود) که شبیه یک تفنگ است و تزریق با این دستگاه مزوتراپی سرعت بالایی دارد و به خاطر سرعت بالای نفوذ سوزن در پوست، بیمار احساس درد نمی کند.
روش دوم با استفاده از روش میکرونیدلینگ منافذ ریز و متعددی روی اپیدرم ایجاد می شود، البته می توان عمق این منافذ را تا ناحیه درمیس نیز افزایش داد، سپس بلافاصله بعد از میکرونیدلینگ مواد و داروهای مزوتراپی روی ناحیه مورد نظر اسپری شده و ماساژ داده می شود تا جذب پوست شوند.
روش سوم تزریق با سوزن های مزوتراپی می باشد که بسیار ظریف و نازک طراحی شده اند، این روش به اصطلاح همان روش مزوتراپی دستی است.
مواد مزوتراپی
فرمول استانداردی برای مواد تزریقی در مزوتراپی وجود ندارد. پزشکان از مواد مختلفی استفاده می کنند، از جمله:
داروهای تجویزی مانند وازودیلاتورها و آنتی بیوتیک ها
هورمون هایی مانند کلسی تونین و تیروکسین
آنزیم هایی مانند کلاژناز و هیالورونیداز
عصاره های گیاهی
ویتامین ها و مواد معدنی
کاربردهای مختلف روش مزوتراپی
حذف چربی در مناطقی مثل شکم، ران، باسن، پاها، بازوها و صورت
کاهش سلولیت
از بین بردن چین و چروک ها
سفت کردن پوست شل
جوانسازی
رفع افتادگی پلک
از بین بردن لک پوست
درمان آلوپسی (بیماری که باعث ریزش مو می شود)
هر جلسه مزوتراپی چگونه است؟
در طول هر جلسه مزوتراپی، ممکن است داروی بی حس کننده خفیفی برای پوست شما استفاده شود. سپس با استفاده از یک سوزن کوتاه مخصوص یک سری تزریقات دریافت خواهید کرد. همانطور که گفتیم سوزن ممکن است به یک تفنگ مکانیکی (مزوگان) متصل شود تا تزریقات زیادی را در یک سطر انجام دهد.
تزریقات مزوتراپی می تواند در اعماق مختلف، از 4-1 میلی متر به پوست شما (بسته به بیماری که در حال درمان است) انجام شود. پزشک شما ممکن است سوزن را به داخل پوست خود در یک زاویه قرار دهد یا در هنگام تزریق، زاویه دستش را بسیار سریع تکان دهد. هر تزریق فقط می تواند یک قطره کوچک از محلول را به پوست شما منتقل کند.
انواع دستگاه مزوتراپی
دستگاه مزوگان
دستگاه مزوگان ویژگی های ایده آلی دارد که موجب می شود مزوتراپی سریع، دقیق و موثری با استفاده از این دستگاه داشته باشید:
تزریق پیوسته و یا نقطه به نقطه
تزریق بدون درد
کنترل خودکار عمق (13-1 میلی متر) و سرعت تزریق
تعیین دوز ماده مزوتراپی تزریقی (0.01 تا بی نهایت)
دستگاه میکرونیدلینگ
دستگاه میکرونیدلینگ روشی برای تحریک کلاژن سازی با تحریک مکانیکی پوست (ایجاد سوراخ) است که برای ترمیم، جوانسازی و رفع چاله های روی پوست استفاده می شود. میکرونیدلینگ با دو روش سنتی (درمارولر) و روش مکانیزه (دستگاه درماپن) انجام می شود:
درمارولر از یک غلتک چرخان با تعدادی سوزن بر روی این غلتک تشکیل شده و براساس عمق نفوذ مورد نیاز سوزن ها سایزهای متفاوتی دارند، هر چه بلندی سوزن بیشتر باشد عمق نفوذ بیشتر و در نتیجه درمان موثرتر و تهاجمی تر خواهد بود. انتخاب اندازه سوزن بر اساس موضع درمان متفاوت می باشد ولی در اکثر موارد سایزهای متوسط (2-1.5 میلی متر) برای درمان های معمولی انتخاب می شوند.
درماپن شبیه یک قلم است و تعدادی سوزن بر روی سر آن تعبیه شده و با حرکت رفت و برگشتی سوزن ها، عمل سوراخ شدن پوست انجام می شود. در دستگاه درماپن عمق نفوذ سوزن ها قابل تغییر (2.5-0.25 میلی متر) است. سوراخ های ایجاد شده. بسیار ریز هستند و ظرف چند ساعت بسته می شود؛ قرمزی و تورم مختصری که بعد از میکرونیدلینگ ایجاد می شود نیز چند روز بعد محو می شود. قیمت دستگاه میکرونیدلینگ درماپن حدود 2-1.5 میلیون تومان است.
دستگاه مزوتراپی بدون سوزن
دستگاه مزوتراپی بدون سوزن ممکن است متناقض به نظر بیاید، اما دستگاه های الکتریکی با فرکانس پایین تولید شده است که باعث افزایش نفوذ محصول می شود.
دستگاه مزوتراپی خانگی
دو مدل دستگاه مزوتراپی خانگی به نام هیدرانیدل و هیدرارولر (چرخان) وجود دارد که داروی مخصوص را همراه با این دستگاه ها از شرکت خریداری می کنید و دارو را با استفاده از این دستگاه مزوتراپی خانگی برای خودتان تزریق می نمایید.
مزوتراپی و میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ روشی است که شامل استفاده از سوزن های باریک جهت ایجاد صدها سوراخ بسیار نازک روی پوست است، سپس بلافاصله بعد از میکرونیدلینگ مواد و داروهای مزوتراپی روی ناحیه مورد نظر اسپری شده و ماساژ داده می شود تا جذب پوست شوند.
اگر میکرونیدلینگ (تحریک مکانیکی) به همراه مواد مزوتراپی (تحریک شیمیایی) انجام شود، طبیعتاً موثرتر بوده و قیمت بالاتری خواهد داشت.میکرونیدلینگ همراه با استفاده همزمان از کوکتل های مزوتراپی برای بهبود جای جوش، لک صورت، ریزش مو و یا درمان لک مورد استفاده قرار می گیرد.
مزوتراپی لک صورت
روش مزوتراپی می تواند مشکلات پوستی مانند لک صورت ناشی از نور خورشید را به طور خاصی مورد هدف قرار دهد:
برخی از کوکتل های مزوتراپی یا مواد مزوتراپی حاوی مواد تشکیل دهنده ای هستند که به کاهش تولید رنگدانه های ناخواسته و کنترل میزان تولید رنگدانه های ملانوسیت در پوست کمک می کنند. به همین دلیل است که روش مزوتراپی می تواند یک درمان موثر برای انواع خاصی از لک های پوستی باشد.
تعداد جلسات مزوتراپی صورت
4 دوره درمان در فواصل 3-2 هفته مورد نیاز است. این یکی از محبوب ترین درمان های مزوتراپی است که بیماران رضایت قابل توجهی بعد از آن در ظاهر خود احساس می کنند.
مزوتراپی پوست
مزوتراپی همچنین می تواند برای کاهش علائم آکنه و زخم ها استفاده شود، به ویژه اگر سطح پوست شما چاله چاله باشد؛ زیرا اسید هیالورونیک موجود در کوکتل های مزوتراپی به پوست حجم می دهند، در حالی که دیگر آنتی اکسیدان ها و اسیدهای آمینه موجود در ماده تزریقی مزوتراپی، دارای اثر ضد التهابی هستند که باعث درمان آکنه و زخم ها می شوند.
مزوتراپی مو
زمینه نسبتا جدیدی از مزوتراپی درمان ریزش مو است که امکان رشد مجدد موها را فراهم می سازد. مزوتراپی مو با تزریق های میکرو (میکرواینجکشن) به پوست سر، تولید مو از فولیکول را بهبود می بخشد. این روش با تحریک جریان خون و فراهم آوردن مواد مغذی ضروری، فولیکول مو را به رشد موی قوی تر تشویق می کند.
با این حال، جلسات متعددی (10-8 جلسه) از مزوتراپی برای رسیدن به مرحله رشد مو مورد نیاز است و حتی زمانی که مو شروع به رشد کرد نیز باید جلسات مزوتراپی ادامه پیدا کند تا دوباره مو شروع به ریزش نکند. بنابراین روش مزوتراپی مو به هیچ وجه راه حل ارزان و آسانی برای ریزش مو نیست.
مزوتراپی لاغری
مزوتراپی روشی بی خطر و غیر تهاجمی برای از بین بردن چربی ها و کاهش چربی و سلولیت است. نواحی مانند شکم، بازو ها و ران ها اغلب چاق هستند و پزشک برای لاغری موضعی در این نواحی روش مزوتراپی را به بیمار توصیه می کند. همانطور که گفته شد مزوتراپی شامل تزریق مقادیر میکروسکوپی از موادی مانند دارو، عصاره های طبیعی گیاهی، آنزیم ها و ویتامین ها به پوست است که موجب تجزیه پیوندهای مولکولی بین مولکول های چربی شده و باعث تبدیل چربی از حالت جامد به مایع می گردد.
هر جلسه مزوتراپی برای لاغری به تنهایی حدود 30-15 دقیقه طول می کشد. بدن در طول چند هفته تا چند ماه توسط سیستم تصفیه طبیعی ضایعات مانند کبد و روده ها چربی را از بدن خارج می کند. بسیاری از بیماران پس از حدود 4 هفته شاهد لاغری در نواحی تحت درمان خواهند بود.
معمولا 4-2 جلسه مزوتراپی در فواصل 4-2 هفته برای کاهش وزن و چربی مورد نیاز است. بسته به ناحیه چاق مورد نظر، تعداد جلسات، میزان مواد تزریق شده و روش تزریق می تواند متفاوت باشد. از آنجایی که درمان های مزوتراپی برای کاهش وزن تغییرات آنچنانی ایجاد نمی کنند، به طور کلی توصیه می شود برای بیماران که نیاز به فرم دهی جزئی و کاهش چربی کمی در مناطق خاصی از بدن دارند، از مزوتراپی لاغری استفاده شود.
مراقبت بعد از مزوتراپی
از آنجا که مزوتراپی روش غیر تهاجمی است، معمولا بعد از انجام مزوتراپی نیاز به استراحت و مراقبت خاصی ندارید و به راحتی فعالیت های روزانه خود را انجام می دهد، فقط برخی از افراد به دلیل تورم و درد در محل تزریق، یک روز نیاز به استراحت دارند. برخی از بیماران برای کاهش تورم از کمپرس یخ یا در صورت لزوم از داروهای نسخه ای و بدون نسخه استفاده می کنند.
عوارض مزوتراپی
اگر برای انجام مزوتراپی به فرد متخصصی مراجعه نمایید، خطرات و عوارض این روش کمتر خواهد بود، عوارض جانبی گزارش شده عبارتند از:
درمان با مزوتراپی مزایای زیاد و معایب کمی دارد، اما این خطرات در موارد نادر مشاهده می شوند. جدی ترین معایب این روش عبارتند از:
تداخل احتمالی با بیماری های پیشین مانند سرطان یا دیابت
در موارد نادر واکنش آلرژیک بیمار به خود محلول مورد استفاده در مزوتراپی
تأثیر ناچیز این روش برای لاغری موضعی نسبت به لیپوساکشن
میزان اثر بخشی مزوتراپی در افراد مختلف، متفاوت است شاید میزان چین و چروک در فردی بسیار کاهش یابد ولی در فرد دیگر تأثیری نداشته باشد.