قطعاً تا به حال اسم فیروزه نیشابور را شنیده اید، که بسیار زیبا و معروف است. این سنگ از معادن فیروزه در نیشابور استخراج می شود، که معدن اصلی در شهرستان بزغان در 53 کیلومتری شمال غرب نیشابور و در چهار کیلومتری روستای معدن علیا قرار دارد.
این معدن، قدیمی ترین معدن فعال فیروزه جهان است که از دو هزار سال پیش، از آن سنگ فیروزه استخراج می شود، و سالانه 19 تن ظرفیت تولید دارد.تعدادی از نمونه های طبیعی و تاریخی فیروزه نیشابور در موزه های لندن و همچنین زمین شناسی تهران نگهداری می شود.
استخراج سنگ های فیروزه از معدن
استخراج سنگ های فیروزه از معدن به روش سنتی است. به همین دلیل این کار باعث می شود عملیات آتش بازی در معدن صورت گیرد و در نتیجه سنگ ها را خرد کرده و از ظرفیت حقیقی استخراج بسیار کاسته شود.
دسته بندی سنگ های فیروزه
سنگ های معدن فیروزه نیشابور به دودسته خاکی و سنگی تقسیم بندی می شوند. فیروزه خاکی دارای رنگ و همچنین مرغوبیت بیش تری است. در ضمن فیروزه های عجمی، شجری و چغاله هم از دیگر انواع فیروزه ها می باشند.
استفاده از تکنولوژی در استخراج
برخی اعتقاد دارند که معدن فیروزه نیشابور مدت هاست که در پی روش استخراج سنگ ها با استفاده از تکنولوژی است و بر این باورند که باید کم کم از روش های سنتی دست کشید و به روش های جدید همراه با تکنولوژی های به روز رو آورد. همچنین استفاده از روش سنتی برای استخراج سنگ ها باعث شده است به دلیل انفجار بخش اعظمی از این سنگ ها خرد شوند و از بین بروند.
در ادامه می خواهیم به نکاتی از معدن فیروزه نیشابور اشاره کنیم:
می توان گفت که معدن نیشابور بهترین نوع و گران ترین نوع فیروزه ها را دارد که در سال های اخیر تلاش شده است تا روش های جدید همراه با تکنولوژی های روز دنیا را جهت استخراج سنگ ها آورد تا آسیب کمتری به سنگ ها برسد. ظرفیت سالانه این معدن 50 تن است که به دلیل رکود اقتصادی در سال های اخیر، باعث شده است که این ظرفیت به 45 تن برسد.
بهره بردار معدن فیروزه نیشابور
بهره بردار معدن فیروزه نیشابور در تلاش است تا همایش دو سالانه فیروزه در ایران را برگزار و مورد بررسی قرار دهد تا بتواند در این همایش اطلاعات بیشتری را در اختیار مردم قرار دهد.
تاریخچه کشف معدن فیروزه نیشابور به حدود هفت هزار سال پیش می رسد، پس در واقع می توان این معدن را جزو آثار بسیار مهم دانست.با توجه به این که این معدن دارای فیروزه های بسیار زیبا و با ارزش است، با تلاش و پشتکار می توان از این معدن حتی بیش از 50 تن در سال، فیروزه تولید کرد.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)