سال های انقلاب صنعتی، دوره ظهور ماشین آلات بود. ماشین آلاتی پر سرعت که در زمان کوتاهی حجم بالایی از محصولات را تولید می کردند. به مرور این تجهیزات به ربات های قدرتمند و بسیار دقیقی تبدیل شدند و تحول عظیمی در صنعت ایجاد نمودند. دستگاه CNC فرز از جمله ی این ماشین آلات پیشرفته است که از آن برای ساخت قطعات سخت و با طراحی پیچیده استفاده می شود. برای آشنایی بیشتر با این دستگاه و نحوه ی عملکرد آن می توانید در این مقاله با ما همراه باشید:
دستگاه CNC فرز چیست؟
دستگاه CNC فرز یکی از دقیق ترین ماشین آلات شکل دهی قطعات است که با استفاده از نرم افزارهای رایانه ای حرکت ابزار را کنترل می کند. CNC، کوتاه شده ی عبارت «کنترل عددی رایانه ای»، که به معنای کمترین دخالت اپراتور در فرایند تولید می باشد.
عملکرد این دستگاه به این صورت است که قطعه بر روی میز کار ثابت می شود و بازوی دستگاه در سه محور مختلف حرکت می کند. در واقع برتری دستگاه CNC فرز نسبت به دستگاه های تراش معمول، محور سوم حرکتی آن است. ضمن اینکه برنامه ی حرکتی که توسط رایانه کنترل می شود، دقت بسیار بالاتری خواهد داشت.
کاربرد دستگاه CNC فرز
کاربرد این دستگاه را نمی توان به صنعت خاصی محدود کرد. صنایع پزشکی، دفاعی، پتروشیمی، هوا فضا و... هر یک به بالاترین میزان دقت برای ساخت قطعات نیاز دارند. بسیاری از صنایع برای مصارف ویژه ای نیاز به قطعات سفارشی دارند. در علوم پزشکی برای ساخت قطعاتی نظیر استخوان مصنوعی و ایمپلنت ها از این دستگاه استفاده می شود.
دستگاه سی ان سی فرز
بسیاری از قالب های اولیه که برای ساخت پروتز اعضای مصنوعی طراحی می شود، در دستگاه CNC ساخته می شود و سپس برای تولید انبوه وارد قالب گیری تزریقی و... می شوند. اینها تنها بخشی از کاربردهای دستگاه CNC فرز برای ساخت قطعات منحصربفرد و پیچیده ی صنعتی است.
از دیگر مصارف این دستگاه می توان به ساخت قطعات اتومبیل اشاره کرد. صنعت خودروسازی همواره به قطعاتی با طراحی پیچیده نیاز دارد که اغلب آنها توسط دستگاه های CNC قابل پردازش هستند. همچنین در صنایع هوافضا برای فرزکاری قطعات بسیار سخت نظیر تیتانیم معمولا از روش فرزCNC استفاده می کنند.
یکی از مزایای مهم دستگاه CNC این است که می توان از آن برای فرزکاری انواع قطعات نظیر فلز، چوب، و پلیمرها نیز استفاده نمود. به خصوص در مصارفی که به قطعات غیر فلزی با خواص نارسانا، مقاوم در برابر خوردگی و... نیاز است، می توان از این دستگاه بهره برد.
انواع فرز CNC
دستگاه CNC فرز از نظر درجه ی آزادی حرکت در گروه های دستگاه CNC فرز سه محور، چهارمحور و پنج محور دسته بندی می شوند:
چرخش حول محور X که با محور A مشخص می شود و محور Y که با محور B معرفی می شود، دو محور اضافی هستند که آزادی حرکت بیشتری در این دستگاه فراهم می کنند.دستگاه CNC فرز برحسب نحوه عملکرد و متعلقات آن در سه نوع زیر شناخته می شود:
دستگاه CNC فرز عمودی
همانطور که از نام آن مشخص است، در این دستگاه ابزار برش و اسپیندل در زاویه ای عمود بر میز دستگاه قرار دارند. وضعیت قرارگیری ابزار به این شکل امکان برش های عمودی، ایجاد حفره، شیار و سوراخکاری را در این دستگاه فراهم کرده است. این دستگاه ها در مقایسه با نمونه ی افقی آن دید کامل تر و مناسب تری از قطعه به اپراتور می دهند.
دستگاه CNC فرز افقی
در این دستگاه اسپیندل به موازات میز کار قرار گرفته است. از این رو برخلاف دستگاه CNC عمودی، این دستگاه برای سوراخکاری و ایجاد حفره کاربردی ندارد. اغلب کاربرد آن ها برای برش های سطحی و ایجاد شیار در قطعه است.شیارهایی که توسط این دستگاه در قطعه ایجاد می شود، بسیار سریع تر و دقیق تر از سایر دستگاه هاست. بیشترین کاربرد این ماشین صافکاری، مونتاژ کاری، ایجاد شیار بر روی سطح و جدا کردن قطعات از یکدیگر است. از مزایای این دستگاه می توان به سرعت بالا تر، ظرفیت و دوام بالاتر اشاره نمود.
انواع تیغه ها در دستگاه CNC فرز
انواع تیغه هایی که در دستگاه cnc فرز مورد استفاده قرار می گیرند، به شرح زیر است: