اپلیکیشن زینگ | باربری آنلاین
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل

تماس تلفنی

دانلود زینگ
خانه اپلیکیشن زینگ سامانه صادرات و واردات فروشگاه خدمات اطلاعاتی
خدمات جانبی
تماس با ما
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل کشوری

تماس تلفنی

دانلود زینگ

جستجو
عضویت در سامانه صادرات، واردات، تجارت
گروه بازرگانی هومان پویان

همه چیز درباره سنجش تراکم استخوان
سنجش تراکم استخوان یا به اختصار BMD روش متداول برای سنجش مقدار تراکم استخوان های بدن است. در این روش که مقدار وزن مواد معدنی استخوان رادر هر سانتی متر مربع اندازه می گیرند یک معیار نسبی از مواد معدنی استخوان را به دست می دهد ولی چگالی واقعی استخوان سنجیده نمی شود. کاربرد بالینی آن برای اندازه گیری غیر مستقیم از مقدار پوکی استخوان بیمار می باشد.

با انجام آزمایش سنجش تراکم استخوان درجه پوکی استخوان و تعیین ریسک شکستگی استخوان مورد اندازه گیری قرار می گیرد. با این روش استخوانی که مواد معدنی خود را از دست داده و ضعیف شده و احتمال شکستگی بالایی دارد مشخص می شود و قبل از شکستگی و احساس ضعف در استخوان این کاهش شناسایی می شود.

دستگاه

هر چند که پوکی استخوان، با روند طبیعی پیری استخوان ایجاد و پیشرفت می کند اما تعیین میزان محتویات معدنی استخوان برای پیشگیری و احتمالا درمان درصد شکستگی ضروری است.

بهترین سن برای انجام تست تراکم استخوان:

پوکی استخوان بیماری است که می تواند سبب شکستگی استخوان شود اما در واقع ممکن است مدتهای طولانی دچار پوکی استخوان شده باشید و این موضوع را ندانید. به همین دلیل به آن «بیماری خاموش» می گویند.

هر زنی که به 65 سالگی رسیده است باید تست تراکم استخوان را انجام دهد، اما اگر شما احتمال بالینی کاهش تراکم استخوان را دارید (مثلا پایین بودن وزن بدن، سیگار کشیدن، سابقه ی خانوادگی و یا سابقه ی شکستگی استخوان) باید پیش از رسیدن به سن یائسگی این سنجش را انجام دهید.

خیلی از خانمها در حالی وارد یائسگی می شوند که تراکم استخوانی شان کم است و برخی از خانمها نیز هستند که به ازای هر شش سال از عمر خود، 5 درصد از تراکم استخوان شان را از دست می دهند. مردها نیز باید در سن 70 سالگی سنجش تراکم استخوان را انجام دهند، مگر اینکه ریسک فاکتورهایی وجود داشته باشد که در اینصورت 50 سالگی را برای سنجش تراکم استخوان توصیه می کنیم.

چه عواملی در تراکم استخوان موثر است؟

ژنتیک و میزان فعالیت بدنی مهم ترین عامل تعیین تراکم استخوان است.

بعد از این دو عامل میزان مصرف کلسیم و ویتامین دی نیز در متراکم کردن استخوان موثر است.

کسانی که ورزش را در سنین کودکی شروع کنند و تغذیه پر از لبنیات داشته باشند، ذخیره بیشتری از استخوان متراکم را در ابتدای جوانی خواهند داشت.

پس از این که استخوان ها در سن جوانی متراکم شدند، شروع به پوک شدن می کنند. اینجا هم در کاهش سیر نزولی تراکم استخوان، ورزش، مصرف کلسیم و ویتامین D موثر است.

به این ترتیب کسانی که ورزش منظم و مداوم می کنند، هم استخوان های متراکم تری خواهند داشت و هم سیر پوک شدن استخوان در بدن آنها کند خواهد بود.

درمان پوکی استخوان زمانی انجام می شود که آزمایش سنجش تراکم استخوان نشان دهنده پوکی استخوان باشد.

سنجش تراکم استخوان در چه قسمت هایی قابل انجام است؟

سنجش تراکم استخوان، در قسمت های مختلف بدن قابل انجام است. ظرف مدت چهار دقیقه می توان سنجش استخوان لگن و گردن فمور (گردن استخوان ران) را انجام داد.

در حال حاضر اندازه تراکم استخوان در مچ دست و تمام قسمت های بدن نیز انجام می شود. ولی محل هایی که به عنوان استاندارد تشخیص پوکی استخوان پذیرفته شده، ستون فقرات کمری و استخوان ران است که به عنوان استاندارد سنجش تراکم استخوان شناخته شده است و با اندازه گیری تراکم استخوان این دو قسمت، می توان برآیندی از کل بدن را به دست آورد.

در بیماران روماتیسمی یا افرادی که به علل مختلف دچار شکستگی های مکرر مچ دست می شوند، سنجش تراکم استخوان مچ دست کمک کننده است.

سنجش تراکم استخوان تمام بدن اطلاعات بیشتری را برای تشخیص پوکی استخوان نشان نمی دهد و چندان ضروری نیست، اغلب این نوع اندازه گیری، در مطالعات تحقیقاتی، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در مواردی نظیر بررسی چربی بدن نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه انجام سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری

روش انجام سنجش تراکم استخوان بدون درد است و احتیاج به تزریق، رژیم خاص یا روش های مراقبتی ویژه ندارد.

دستگاه

دو نوع دستگاه اسکن برای سنجش تراکم استخوان وجود دارد:

اسکنرهای مرکزی

اسکن های محیطی

در دستگاه های اسکنر مرکزی تراکم استخوان های مرکز بدن یعنی ستون مهره و لگن بررسی شده و در دستگاه های اسکنر محیطی تراکم استخوان های محیطی تر مانند مچ دست، مچ پا و انگشتان بررسی می شود.

اسکنرهای مرکزی:

نحوه انجام سنجش تراکم استخوان بدین صورت می باشد که ابتدا بیمار بر روی تخت دستگاه به پشت دراز می کشد که باید در حین انجام تصویربرداری بی حرکت نیز باشد. سپس دتکتور دستگاه یا گیرنده دستگاه بر روی ناحیه مورد نظر بدن که قصد اندازه گیری تراکم استخوانی را دارد قرار گرفته و پرتو اشعه ایکس به سمت استخوان مورد نظر تابانده می شود اسکن یا سنجش تراکم استخوان 10 تا 20 دقیقه طول می کشد.

اسکن های محیطی:

تراکم استخوان را در مچ دست یا پاشنه پا اندازه گیری می کند. pDXA ساختاری است جعبه مانند و قابل حمل با فضایی که برای قرار دادن پا یا ساعد برای تصویر برداری در نظر گرفته شده است. دستگاه های محیطی تراکم استخوانی را در مچ دست، انگشتان و یا پاشنه پا اندازه گیری می کنند و اغلب در داروخانه ها در دسترس اند و یا در آمبولانس ها وجود دارند.

کشتیرانی
حمل زمینی
وانت
حمل هوایی
نظر شما
نام و نام خانوادگی:

شماره تماس (نمایش داده نمی شود):

کد امنیتی: captcha

متن پیام: (نظر شما پس از بررسی منتشر خواهد شد)


مطالب مرتبط:
مخفی کردن >>