دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر چیست و چطور کار می کند؟
این دستگاه کارآمد گلوکومتر نام دارد، که در این مطلب می خواهیم به بررسی این دستگاه بپردازیم و اطلاعات مورد نیاز شما را در اختیارتان قرار دهیم. هر فردی، حتی اگر به دیابت مبتلا نشده باشد، باید هر چند وقت یکبار، میزان قند خون خود را آزمایش کند. دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر، راحت ترین روش برای سنجش میزان قند خون شما است. شما خیلی راحت می توانید با استفاده از این دستگاه در خانه، میزان قند خون خود را اندازه بگیرید.
نحوه استفاده از این وسیله بسیار راحت است. هنگام خرید، فروشنده، همراه دستگاه تست قند خون، یک وسیله شبیه به خودکار، تعدادی سوزن و نوارهای کاغذی مخصوصی نیز به شما می دهد. یکی از سوزن ها را داخل این وسیله که شبیه به خودکار است، قرار دهید. سپس یکی از انگشت های خود را با آن سوراخ کرده و یک قطره خون روی نوار کاغذی که قبلاً داخل دستگاه قرار داده اید، بچکانید. دستگاه، میزان قند خون شما را تعیین کرده و به شما نشان می دهد. پس از اینکه میزان قند خون خود را فهمیدید، سوزن و نوار استفاده شده را دور بیندازید.
چه مواردی را باید هنگام استفاده از دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر رعایت کرد؟
1- قبل از اینکه انگشت خود را با سوزن مخصوص سوراخ کنید، حتما دست های خود را به خوبی بشویید. زیرا اگر مقداری غذا یا قند رو انگشت تان مانده باشد، روی نتیجه ای که دستگاه به شما نشان می دهد تأثیر می گذارد و ممکن است قند خون شما را خیلی بیشتر از مقدار واقعی نشان دهد.
2- قطره خونی که روی نوار کاغذی مخصوص می چکانید، نباید خیلی زیاد باشد. زیرا در صورت زیاد بودن مقدار خون، دستگاه نتیجه اشتباه را به شما نشان می دهد. یک قطره کوچک به اندازه ای که دستگاه بتواند قند خون شما را تعیین کند، کافی است.
3- صبر کنید تا قطره خون، خودش روی نوار کاغذی قرار گیرد، انگشت خود را فشار ندهید.
4- حواس تان به تاریخ انقضاء نوارهای کاغذی مخصوص باشد.
5- نوک انگشتان شما، دارای عصب های زیادی هستند و همین موضوع باعث درد هنگام نمونه گیری می شود. برای کاهش درد نمونه گیری، این کار را از کنار انگشتان انجام دهید و هر بار جای نمونه گیری را به صورت چرخشی تغییر دهید.
6- نوارهای کاغذی به رطوبت حساس هستند. این نوارها را داخل ظرف مخصوص خود نگه دارید و هنگام برداشتن آنها حواس تان باشد که دست های تان باید کاملاً خشک و عاری از رطوبت باشند. همچنین، بعد از برداشتن نوار مورد نیاز، درب ظرف آنها را ببندید.
7- پس از استفاده از دستگاه، نوارهای کاغذی استفاده شده و سوزن مورد استفاده را دور بیندازید.
8- زمانی که می خواهید نواری را داخل دستگاه قرار دهید، به هیچ عنوان آن را خم نکنید.
9- زمانیکه نوار کاغذی را داخل دستگاه قرار دادید، پس از مشاهده علامت قطره خون روی صفحه نمایش، می توانید قطره خون خود را روی نوار بچکانید.
10- اگر دستگاه گلوکومتر شما کثیف باشد، ممکن است میزان قند خون شما را به درستی نشان ندهد.
میزان قند خون افراد سالم چقدر است؟
میزان قند خون افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، باید به صورت ناشتا اندازه گیری شود و باید پایین تر از 100 میلی گرم در دسی لیتر باشد. اگر میزان قند خون فردی بیشتر از 126 باشد و چند مرتبه هم تکرار شود، فرد به دیابت مبتلا است و باید سریعاً به پزشک مراجعه کند. علاوه بر این، اگر فردی علائم بیماری دیابت مانند تکرر ادرار و کاهش وزن را داشته باشد و قند خون او حتی یکبار بالاتر از 200 شود، او به دیابت مبتلا است و حتماً باید به پزشک مراجعه کند. همچنین، توجه داشته باشید که اگر فردی میزان قند خونش به صورت ناشتا بین 100 تا 126 باشد، مستعد بیماری دیابت است و ممکن است که در آینده به این بیماری مبتلا شود. با این حال، نمی توان به طور قطع گفت که اگر فردی میزان قند خون خود را با دستگاه تست قندخون یا گلوکومتر سنجیده باشد و میزان آن بالا باشد، حتماً دیابت دارد. این بیماری، یک بیماری مزمن است که باید توسط پزشک و آزمایشات پیشرفته تشخیص داده شود. با این وجود، اگر فردی ببیند که میزان قند خونش طبیعی نیست با مراجعه به پزشک، متوجه می شود که آیا دستگاه گلوکومتر او درست بوده یا نتیجه را اشتباه نشان داده است؟
میزان قند خون افراد مبتلا به دیابت چقدر است؟
افراد مبتلا به دیابت، باید میزان قند خون خود را بعد از 8 ساعت ناشتا بودن، اندازه بگیرند و این مقدار باید چیزی بین 80 تا 130 باشد. علاوه بر این، اگر افراد مبتلا به دیابت، میزان قند خون خود را بعد از یک وعده غذایی اندازه بگیرند، باید با مقداری کمتر از 160 رو به رو شوند. اگر یک خانم بارداری که انسولین استفاده می کند، قند خون خود را به صورت ناشتا اندازه بگیرد، این مقدار باید بین 90 تا 95 باشد. همچنین این مقدار باید یک ساعت پس از یک وعده غذایی کمتر از 140 و دو ساعت پس از یک وعده غذایی کمتر از 120 باشد. میزان قند خون در افرادی که مبتلا به دیابت هستند، نباید کمتر از 70 باشد و اگر این مقدار به کمتر از 60 برسد، بیمار علامت دار خواهد شد. میزان قند خونی که کمتر از 45 باشد، بسیار خطرناک می شود و فرد حتماً باید یک خوراکی شیرین میل کند تا قند او به حالت عادی بازگردد. از میان علائم پائین بودن قند خون، می توان به عرق کردن، ضربان قلب بالا، بی حال بودن، لرزش اندام ها و تاری دید اشاره کرد.
چند نوع دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر در بازار وجود دارد؟
حدودأ 25 نوع دستگاه تست قند خون در بازار وجود دارد. تفاوت این دستگاه ها در قیمت، نوارهای کاغذی آنها، دقت اندازه گیری، مقدار خون مورد نیاز، سرعت اندازه گیری و توانایی ذخیره در حافظه است. در گذشته دستگاه هایی وجود داشتند که هم بسیار بزرگ بودند و هم زمان زیادی نیاز داشتند تا میزان قند خون را اندازه گرفته و نشان دهند. در حال حاضر دستگاه هایی به بازار آمده اند که بسیار کوچک هستند. این دستگاه ها، به راحتی و در حدود چند ثانیه، میزان قند خون را نشان می دهند. همچنین می توانند هر مقدار قند خونی را نشان دهند، بدین معنی که از قند خون صفر گرفته تا قند خون 600 را نشان می دهند.
آیا می توان به دستگاه های گلوکومتر اطمینان کرد؟
این دستگاه ها، کار را برای افراد راحت کرده اند و دیگر نیازی نیست تا به طور ماهانه به آزمایشگاه مراجعه کنند و قند خون شان را مورد سنجش قرار دهند. با این وجود، اگر در خانه میزان قند خون خود را اندازه گیری کردید و این مقدار بالاتر از 126 بود و چند بار هم تکرار شد، به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایشات دقیق، میزان قند خون شما را اندازه بگیرند و اگر به دیابت مبتلا هستید، هر چه زودتر تشخیص دهند. دستگاه های گلوکومتر قند خون، نوک انگشت را مورد آزمایش قرار می دهند. خون نوک انگشتان از مویرگ ها گرفته می شود و دارای سلول و مایع پلاسما است، اما آزمایشگاه، خون را از سلول جدا می کند و تنها قند خون پلاسما را مورد آزمایش قرار می دهد. به همین دلیل است که میزان قند خونی که دستگاه ها نشان می دهند حدود 15 درصد کمتر یا بیشتر از میزان قند خون آزمایشگاهی هستند. با این حال، این مقدار خیلی زیاد نیست و می تواند به کنترل قند خون افراد کمک زیادی کند. عوامل دیگری نیز وجود دارند که بر روی میزان قند خون تأثیر می گذارند، مانند نشستن دست ها قبل از استفاده از دستگاه، میزان خونی که روی نوار دستگاه میچکانید و غیره که البته این موارد را خیلی راحت می توانید رعایت کنید. اگر از دستگاه های گلوکومتر استفاده می کنید و میزان قند خون شما در محدوده طبیعی قرار دارد، سالیانه یک یا دو مرتبه به آزمایشگاه مراجعه کنید و با سنجش میزان قند خون خود، درستی و دقت دستگاه گلوکومتر خود را بسنجید.