پیش از این راجع به بتن منعکس کننده نور گفته شد که قدرت انعکاس نور را به میزان زیادی داشته و در سطوح جاده ها بیشتری کاربری را دارد. در این مقاله به بررسی بتن شفاف پرداخته می شود.بتن شفاف یا بتن نورگذر، با نام تجاری لیتراکن یک مصالح ساختمانی بتنی است که به واسطه عناصر انتقال دهنده نوری که درون این مصالح به کار رفته است خاصیت انتقال نور را دارا می باشد.
انتقال نور از درون مصالح و از یک انتها تا انتهای دیگر رخ می دهد. بنابراین فیبرها باید در سراسر مصالح وجود داشته باشند. این امر باعث ایجاد یک الگوی نوری مشخص بر روی سطح دیگر محصول، بسته به ساختار فیبر می شود و سایه ها همچون شبح بر روی یک طرف محصول ظاهر می شوند.بتن شفاف در هنرهای زیبا و معماری مرتبط با آن به عنوان یک مصالح کاربردی در نما و برای پوشش دیوار های داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این مصالح در محصولات طراحی مختلف کاربرد دارد.
نام بتن شفاف نخستین بار در سال 1935 در ایالات متحده ذکر شد، اما از زمان توسعه فیبرهای شیشه ای نوری و فیبرهای نوری بر پایه پلیمر که بخشی از ساختار این محصول را شکل می دهد، تحولات در این زمینه به شدت افزایش یافته است. در اوایل دهه 1990 شکل هایی از این محصول که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد طراحی شد.به استثنای الگوهای ریز فیبری به جهت استفاده فیبر یا منسوجات نوری، محصولات دیگری با الگوهای نوری درشت تر نیز در دسترس هستند.
ساختار بتن
چندین روش برای تولید بتن شفاف وجود دارد. اساس همه آنها استفاده از بتن دانه ریز و تنها 5% عناصر هدایت کننده نور است که طی روند قالب گیری به بتن اضافه می شوند. بتن دانه ریز شامل سیمان و مخلوط شن و ماسه می باشد. دقت شود که این ترکیب نباید حاوی مخلوط دانه درشت باشد. الیاف نوری به سه دسته تقسیم می شوند: فیبر با شاخص درجه بندی شده و با درجات متفاوت، فیبر با شاخص مرحله دار با درجات متفاوت، فیبر با شاخص مرحله دار با یک درجه.
روند قالب گیری بتن شفاف همانند بتن معمولی است. لایه های نازک بتن درون قالب ریخته می شود و بالای هر لایه بتن یک لایه الیاف تزریق می شود. فیبر و بتن به طور متناوب درون قالب و در فواصل 2 تا 5 میلیمتر قرار می گیرد. هر چه لایه بتن نازکتر باشد میزان نور بیشتری را انتقال می دهد. پس از قالب گیری، بتن به شکل صفحات یا پنل هایی با استفاده از ماشین آلات استاندارد برش سنگ، بریده می شود.
با توجه با خاصیت خمش پذیری در الیاف به کار رفته در بتن شفاف و همچنین زبری سطح برش خورده الیاف، نور منتقل شده در کل کمی کمتر از نیمی از نوری است که به الیاف برخورد کرده است. بنابراین 5% فیبر کاربردی در مصالح به اندازه 2% پاسخگویی دارد. از آنجا که واکنش چشم انسان به نور خطی نیست، این محصول می تواند میزان نور روزانه مفیدی را برای فضا فراهم کند.
موارد استفاده:
ویژگی ها:
مزایا:
معایب: