دستگاه آب مقطر گیری چیست
دستگاه آب مقطرگیری یا دستگاه تقطیر آب موارد استفاده متعددی در حوزه های مختلف از جمله آزمایشگاه های عمومی، صنعتی، پزشکی و تحقیقاتی دارد. تهیه آب خالص آزمایشگاهی از جمله فاکتورهای مهم در فرآیند آزمایشات است. دستگاه های مقطر گیری را مورد بررسی قرار داده است.
سیستم کار دستگاه آب مقطر گیر بدین صورت است که با سیستم حرارت دهی توسط المنت، آب محفظه دستگاه را به جوش آورده و سپس بخار ایجاد شده با عبور از مسیر مبردها پس از سرد شدن دوباره، به آب تبدیل می شود. در دستگاه های آب مقطر آب پس از این فرآیند با شلنگی از دستگاه خارج شده و در ظرف استریل جمع آوری می شود.بهتر است که دستگاه مجهز به پیش فیلتر ورودی آب باشد تا املاح آب قبل از ورود به منبع آب دستگاه جذب فیلتر شود. اگر دستگاه امکان انجام مجدد این عمل را داشته باشد، دو بار تقطیر است. بدین ترتیب آب مقطری که فاقد املاح نمکی است به دست می آید.
دستگاه آب مقطر گیری تمام اتوماتیک با ظرفیت متنوع در ساعت جهت تهیه آب مقطر کاملا خالص با خلوص 10 الی 2 میکرو زیمنس (TDS) طراحی گردیده که بهترین روش بسیار دقیق تهیه آب مقطر با جدیدترین تکنولوژی جهان است.
نوع دستگاه آب مقطر گیری با توجه به شکل و طراحی این دستگاه برحسب میزان گنجایش حجم و ظرفیت آب متفاوت به دو دسته صنعتی و ساده تقسیم می شود.در این میان دستگاه های آب مقطر گیری دوبار تقطیر نیز از وجود دارد.
دستگاه آب مقطر گیری به صورتی طراحی گردیده که پس از نصب و راه اندازی بدون هر نوع مراقبت آب مقطر خالص تهیه و در مخزن ذخیره نگهداری می نماید. با قطع آب ورودی، برق دستگاه اتوماتیک قطع و از سوختن المنت ها جلوگیری می کند.
دستگاه آب مقطر گیری دارای المنت کوارتز، دارای المنت کوارتز، قابلیت تنظیم یکبار تقطیر، قابلیت نصب بروی دیوار است.
سه روش کلی برای تخلیص آب
چنانچه از آب مقطر گیری جهت تولید آب بدون املاح استفاده می کنید، حتماً یک دستگاه هدایت سنج جهت اندازه گیری هدایت الکتریکی آب تولیدی تهیه نموده و ظروف نگهداری آب را به طور مرتب از نظر ایجاد رسوب که نشانگر عدم عملکرد صحیح دستگاه می باشد بررسی کنید.
علمکرد دستگاه اب مقطر گیری
شکل و طراحی این دستگاه برحسب میزان گنجایش حجم آب متفاوت است. در زیر اجزای دستگاه و نحوه کار با آنها توضیح داده شده است.
1٫ تولیدکننده بخار. این قسمت تانک جوشان نیز می نامند، و محفظه ذخیره آبی است که تقطیر می شود. به طور معمول، یک اتصال هیدرولیکی دارد که اجازه می دهد آب تبخیرشده و دوباره ذخیره شود. جنس این اتصال دهنده در دستگاههای کوچک از شیشه و در دستگاههای بزرگ از استیل با روکش مس، قلع و یا تیتانیم است. همچنین، این قسمت می تواند سطح، جریان و کیفیت آب را کنترل کرده و دستگاه را در زمان بروز بینظمی یا اختلال در ورود آب، محافظت کند.
این قسمت مانند یک مبنع تأمین انرژی، از بخار آب حاصل از تانک جوشان و یا از انرژی گرمایی حاصل از هدایت جریان، از یک مقاوم متغیر استفاده می کند. هر دو حالت باعث افزایش دما در شرایط عادی فشار اتمسفر یک و نیروی جاذبه 9/80665m/s2 و درنهایت، تغییر حالت آب از فاز مایع به بخار در 100°C می شود.
2٫ سطح آب. وسیله ای که سطح مقدار آب در مخزن تولیدکننده بخار را تنظیم می کند و مستقیماً به اتصال دهنده ای وصل است که آب مورد نیاز برای دستگاه تقطیر را تأمین می کند. زمانی که مقدار آب در مخزن کاه شمیی، این اتصال دهنده مقدار آب تبخیرشده را بازیافت می کند.
3٫ سوپاپ کنترل. شیر مکانیکی یا الکترومکانیکی که ورود جریان آب را به مخزن تولیدکننده بخار تنظیم می کند.
4٫ اتصال هیدرولیکی. اتصالاتی که آب را به مخزن تولیدکننده بخار هدایت می کند.
5٫ آب در فاز مایع. به آب داخل مخزن اطلاق می شود که انرژی گرمایی حاصل از یک مقاوم متغیر را در شرایط دما و فشار مناسب به بخار تبدیل می کند.
6٫ مقاومهای متغیر. وسیله ای که وقتی جریان الکتریکی از آن عبورمی کند، گرما تولید می شود. این مقاومها با کلاهکهای سرامیک از هم جدا هستند و از محیط بیرون با یک لایه فلزی محافظت می شوند.
7٫ لوله سردکننده آب. مسیری که آب برای متراکم شدن بخار و حذف انرژی گرمایی طی می کند سردسازی.
انواع دستگاه آب مقطر گیری:
دستگاه های آب مقطر گیری به طور کلی در دو نوع یکبار تقطیر و دوبار تقطیر موجود می باشند که هر کدام می توانند دارای مخزن ذخیره آب مقطر باشند و یا نباشند. دستگاه های آب مقطر گیری فارغ از یکبار تقطیر و دوبارتقطیر بودنشان دارای دبی خروجی متفاوتی هستند که با واحد لیتر بر ساعت مشخص می شوند. به عنوان مثال یکی از پرکاربرد ترین دستگاه های آزمایشگاهی آب مقطرگیری 4لیتر بر ساعت می باشد که معمولا نیازهای یک آزمایشگاه کنترل کیفیت و یا آزمایشگاه شیمی را برطرف می نماید.
نکته ای که استفاده از این دستگاه را دشوار مینماید راندمان پایین این سیستم و مصرف بالای انرژی و همچنین هدر رفت آب برای سیستم خنک کننده این سیستم می باشد. مدل های مختلف این دستگاه مصارف مختلفی دارند اما به طور میانگین حدود 35 لیتر در ساعت آب مصرف می شود تا حدود 4 لیتر آب مقطر تولید شود. برای جلوگیری از هدر رفت آب می توانید یک دستگاه سیرکولاتور داشته باشید تا آب خروجی از این سیستم را دریافت کند و پس از خنک کردن مجدد به مدار تزریق نماید.
روش های مختلفی برای تولید آب مقطر
1- جوشاندن و تقطیر کردن
2- عبور آب از روی رزین
3- تصفیه به وسیله فیلترهای اسمز معکوس و نانو فیلتر
البته می توان روش های بالا را با هم و یا جدا از هم استفاده نمود.
آب مقطر در باتری اسیدی مورد استفاده اتومبیلها و کامیونها استفاده می شود.